BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 12 October 2010

Usaha Berterusan Yahudi untuk Memperbaiki Keturunan

(hai semua.. saya baru je dapat artikel ni daripada blog ashikin abdullah.. artikel asal menggunakan tajuk "Mengapa Yahudi Bijak?" namun saya lebih suka artikel ini diberi tajuk seperti di atas sana..- setiap dari kita pasti akan menafsir dengan berbeza2, jom kita sama2 baca ;)

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya?perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi,?dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor.?

Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi?begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana??Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda?tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data?tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya?perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik?bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau?tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau,?adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi?genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa?merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu ,?dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang,?menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan?dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan?untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama?perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut?mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah?Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan,?ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda?keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel?utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab).?Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar?rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam,?diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa?iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain?musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum?Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan.?Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !.?Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi?keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping?mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa?senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang?perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan?lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian?seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ? perniagaan didunia! Siapakah yg?mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka?ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya?menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk?nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah).?Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja)?jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan?anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman?di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti?perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah,?barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa,?beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi?konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak,?menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih?anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada?tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak?rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti?Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segipembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi?pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja?Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau?asaprokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat?disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri??

Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia??Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman?Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan?cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah?saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang?5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!?

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

Sunday, 9 May 2010

Melawat Oma n Atok

5-7 Mei 2010 tempohari, mummy n dareen datang kl melawat atok ngn oma sblm mereka ke tanah suci utk Umrah. since papa tak dpt ikut skali..so kami berdua je yang travel. nasib baik masa 2nd half dlm airasia dareen tido. jadi tak kalut sgt. tiba di LCCT, oma ngn cik fad da ready tunggu. tq cik fad, terpaksa pulak kuar ofis skjp utk amik kami ;) jenuh cik fad dok 'hai..hai..' kt dareen tp dia wat dono je.. mcm biasa laa.. takut ngn org..
















































odw nk balik puchong, singgah bangi jap utk renew roadtax keta WCF. oleh sebab tersalah jalan..agaknya dareen da pening dlm keta..last2 abih muntah.. keta dah penuh muntah.. laa mcm mana ni.. cepat2 mummy bukak baju dareen, n biar dia pakai pampers je..baru la boleh tido..mesti dari tadi dia dok tahan.

malam pertama tido puchong, dareen diam je..pastu bila mummy tanya, dia sibuk suruh call papa.. dgr je suara papa, terus nangis... laa kesian.. "mummy, jom alik umah kite" ...isyy kita kan baru je sampai.. "nnti esok pagi kita g naik slide ok"..

sok pagi tu..kami kesiangan pulak.. jaga je pukul 8 pagi. matahari da start naik.. sat lagi nk g main panas pulak. so xjadi la bawak dareen. arini oma nak masak nasi ayam..yeay..lama tak mkn nasik ayam oma. punya la susah mummy nk tlg kat dapur. dareen asyik nk berkepit je.. tgn tu asik menggentel baju mummy..mcmana la nak bgerak.mandi pun nak sekali..mcmana tuu...
















ptg tadi.. mummy bawak jugak la dareen g main. punyala dia seronok..lagi2 ada ramai budak main skali. dareen bukan berani pun nak naik slide ke apa. dia dok naik satu step pastu turun baik. naik slide 2 langkah pastu turun. byknya dok lari sana sini. dpt main slide dia lupa la jap nk balik AS.


































kakli sefamily ngn fadlie laki bini pun balik mlm ni. abah sampai lambat sket. jadi suma together2 la kat rumah. mlm tu mummy n dareen g area OTK ngn oma, kakdania, cik fad n cik ernie. saja jalan mlm2 cari baju. pastu singgah bli kek utk dareen. saja beli walaupun advance bday. asalnya nk bagi dareen testing tiup lilin..oleh sbb lmbt sgt tgu tak tiup2.. last2 kak dania yg tiup habis suma..

dareen tido lewat la mlm ni. dekat pukul 10 baru lelap mata. tu pun sempat nangih se-round sbb teringat adik damea.. sibuk pulak nk tgk gambar adik dalam hp mummy walaupun mata dah nk tertutup...

sok pagi dareen mintak main slide lagi. tapi pagi2 suma slide basah embun. jd pagi ni kita main ayun2 je ok.. oma ngn cik anep nk kuar jap g klinik puchong. cik anep nk bukak stitches kat jari telunjuk. aritu mcmana la buleh termasuk jari kat rantai motosikal. da la tgh bergerak.. selalu la cik anep ni jadi mcm ni...huhuhu

















oma g antar cik anep n trus balik umah utk bawak dareen n mummy g bli baju. sblm tu..dareen mintak kt oma nk makan tosai..so kami g la lapik perut dulu
















tq oma..bwk jalan2.. arini dareen ngn mummy da nak balik AS. semoga atok ngn oma selamat sampai kat tanah suci, selamat menjalani umrah dan selamat kembali.. nnti kita jumpa lagi.. bye

Wednesday, 3 March 2010

sehari di Queensbay Mall

'Together Forever' adalah tema pada hari ini utk mummy n papa..sb kami decide utk abiskan masa bersama tanpa anak2 utk sekurang-kurangnya 6 jam..

..lama dah tak keluar gini u oollss..(isyy..tipu la takde.. ada la jgk tapi stkt g GIANT ataupun TESCO ataupun lunch together-gether)..

..so hari ni mummy rasa best la sgt..walaupun terpaksa travel jauh utk ber-dating. dari alor setar ke Penang ada la dlm sejam stgh perjalanan. rcgn awal nk g tgk wayang..tapi memandangkan masa x mengizinkan..so kami kansel dan ganti dgn aktiviti berpeleseran dari kedai ke kedai..

sblm tu..harus lah di lapik perut yang lapar.. dgn segeranya kami mcari tempat makan sehinggalah bertemu ini..















kalu bukan ernie n maya slalu dok promote pak johnny ni.. nescaya takkan ku masuk di hari itu. tapi tringat depa slalu dok try kerabu mangga ngn stim boat, so nampaknya leh try ari ni..

jom kita tgk interior dulu..















ini lah dia, pasangan bercinta di hari kejadian;














(pss, yang..u saja2 wat muka gini ke..?)


















selepas sesi telek menelek menu bagai ..dan tibalah makanan yang di tunggu2..















Hong Kong BBQ noodle















Steamboat set for 2
















..dan diakhiri dengan Mango Salad



..secara kesimpulannya..makanannya okla.. stimboat tu rasa tawar sket..nasib baik sos cicah dia kaw2. pastu..mi ijau tu mummy suka tang ayam dia..tapi mi is a bit soggy.. kerabu mangga pulak sedap la..kalu mangga dia crunchy2 sket lagi sure terangkat..

utk 3 perkara ini..pak johnny telah menge-caj kami sebanyak RM 55.00 lebih kurang. so kalu ada yang nk ke sini buleh la bajet2 yek..

selepas makan.. apa lagi.. pi shopping la kami laki bini.. ok daaa

Sunday, 31 January 2010

berlaku ADIL
















Yang kiri Dareen pya; nama Koko, kanan adik Damea pya; Dodo - mummy gak bagi nama


Awal bulan lepas, Guardian Pharmacy ada buat sale. Bear yang sekor ni harga discounted dari RM 30.00 kepada RM 14.00. so..cadang2 nak amik sekor utk dareen. tapi bila tanya papa, dia suruh amik 2 ekor. 'bagi damea satu' katanya. so dalam hati mummy pun tak paham.. naper nak belikan adik. bukannya reti pape pun. dalam wallet mummy pulak ngam2 je duit. (nak beli eyeshadow lagi, tudung lagi..isyy). dalam pada dok berkira2 tu..last2 beli gak 2. amik kaler lain2 so tak tertukar. tapi lain2 exactly sama.

Bila bawak je balik rumah..so sb anak sulung, papa dia suruh dareen pilih dulu. Lama jugak dok berkira-kira nak amik mana satu. last2 papa bagi je dia yang kaler dark brown. suruh dia bagi kat adik yang lagi satu, sambil kata 'ni adik punya. gi bagi adik' Odw nk bg kat adik, dia patah balik. Dia dudukkan dua2 ekor bear tu side by side..(nak compare pilih la kot tu). Skali tu, yg light brown ni dok senget mcm nk tumbang. Nmpak je gitu, cpt2 capai yg senget bagi kat adik dia.. aiyakk kecik2 pun sudah ini mcm ka? lain kita nk ajar..lain pulak yg dia belajar..(dalam hati, mm tak pelah..hopefully besar sket nnti dia paham)

** Smlm..masa tgh cerita psl bli baju utk dareen, tetiba dia tanya..'baju utk adik?'..(hehe nmpaknya paham jugak dia..)

Dareen's day out @ Alor Star Mall

..Tengoklaa Dareen.. Pantang jumpa cermin, macam tu la dia. Kalu kat rumah ok lagi la..sengih2 je sorang2.. Ni kat public pun nak buat kelaku ka..jangan la malu kan keluarga kita yang..














































Entry ni da lama.. 12 Januari,2010 aritu.. Time ni kami be-rombongan ke pacific. Mummy, Papa, mama, Acu n Dareen nak tolong cari barang2 utk papa bawak ke interview 'itu'. So, 14-16 Jan 2010 papa takde kat umah utk berkursus kat sg petani. Pada malam hari pulak,mummy akan take care the children sorang2..huhuhu. Good Luck

Dareen sayang
















Senario :
Malam semalam, waktu tidokan dareen kat bilik atas, then papa masuk bilik.

mummy: "..yang, nanti rajin tolong picitkan kepala ek..rasa sakit ngn berpusing la.."

papa: "ok.."



dareen yang tengah baring terus bangkit n pusing mengadap mummy,



dareen: "..mummy akit(sakit) kepala..?"

mummy: "a..aa..naper, dareen nak urut?"

dareen: "ayin (dareen) picit kepala mummy" (sambil tangan da start raba2 rambut)

mummy: "alaa..terima kasih la anak mummy" (dlm hati dah rasa terharu..ceh sedih pulak)

dareen: "ayin picit kaki mummy" (sambil nak g kat tapak kaki)

mummy: "alalala..." (time ni rasa geli pun iye..nak tergelak pun ada, langsung tak jadi budak tu picit kaki)


**tak sangka, da besar anak mummy~~**